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PURPOSE
 
The purpose of this letter is update answers to questions contained in ADP #97-26 regarding profit on 
federal grants.  Originally, ADP #96-64 stated an interpretation of laws and regulations regarding profit on 
federal grants.  ADP #97-26 was issued to answer questions about the interpretation.  Recently, the 
interpretation was modified by ADP #97-66, which now requires another look at the questions posed in 
ADP #97-26.  A copy of ADP #97-26 is enclosed for reference. 
 
DISCUSSION
 
Question No. 1: 
 
May a county-operated program be reimbursed in excess of its actual costs using federal and state funds? 
 
Answer: 
 
No, a county-operated program may not be reimbursed in excess of actual costs.  This answer remains 
unchanged. 
 
Question No. 2: 
 
Does the Negotiated Net Amount (NNA) contract between the county and the state require the reporting of 
the county’s costs to provide or purchase services or the service provider’s costs to deliver the services? 
Answer: 
 
While the original answer generally remains unchanged, the implications require some clarification.  For 
the Substance Abuse Prevention and Treatment (SAPT) Federal Block Grant and State General Funds (), 
the amount that a county reimburses a provider using a negotiated rate is the amount that the county is to 
report as its costs to purchase services, regardless of the actual costs of the provider.  However, the 
exception is a mixed funding situation involving Medi-Cal, within the same service element and location.  
In this situation, reimbursement is limited to actual costs, in accordance with Medi-Cal reimbursement 
principles.   

http://www.adp.ca.gov/ADPLTRS/ADP_Bulletin_98-16.pdf
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Additional restrictions which limit reimbursement of a provider with SAPT Block Grant and SGF are 
discussed in ADP #98-16.   
 
Nothing changes regarding Center for Substance Abuse Treatment (CSAT) grants.  They would require 
reimbursement of allowable costs, with profit being prohibited. 
 
Question 3: 
 
Are all county purchase of service contracts required to be cost contracts versus negotiated rate unit of 
service contracts? 
 
Answer: 
 
In regards to the SAPT Block Grant and SGF, the contracts would not have to require settlement to actual 
cost.  A negotiated rate would be considered the cost of services.  However, rates should be annually 
adjusted upward or downward when necessary to approximate actual costs over the long-term.  This 
differs from what was previously communicated in ADP #96-64.   
 
For CSAT grants and for any funding mix which includes Medi-Cal, settlement to actual costs remains 
necessary. 
 
Question 4: 
 
Can a county designate county-other funds as the source for paying a profit? 
 
Answer: 
 
Based on the wording of the question, there is a question of whether there is an intent or desire to pay a 
profit to providers.  To the extent that such payment is made with intent, i.e., an amount in excess of costs 
is clearly built into a negotiated rate, there is a restriction.  Deliberate payment of profit is not in 
accordance with Health and Safety Code § 11818(b)(1) and § 11987.5(a)(1), which require that negotiated 
rates be, “...based on the projected cost of providing services...”  This answer remains unchanged. 
 
However, to the extent that negotiated rates are properly developed as the “projected cost of providing 
services,” it would be possible for a negotiated rate to reimburse in excess of actual costs with SAPT 
Block Grant and SGF monies.  This negates the need to consider using county-other funds for such 
purpose.     
 
For a funding mix which includes Medi-Cal, the answer would remain as originally stated.  A county may 
allow a provider to retain the county’s pro-rata share (county-other funds divided by total funding) of an 
overall profit without being in violation of federal or state requirements.  Any pro-rata portion of an overall 
profit which relates to a CSAT grant cannot be retained. 
 
Question 5: 
 
If multi-modality providers have excess revenue in one modality and a loss in the other for a total net loss, 
is this acceptable? 
 
Answer: 
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The answer to this question remains the same for multi-modality providers where a single contract is used 
by the county.  Under certain circumstances, it is possible for excess revenues under one modality to be 
used to offset losses in another modality.    
 
As it relates to separate contracts with providers, there is one change.  SGF allocated to the counties and 
county matching funds will be allowed to fund D/MC costs in excess of D/MC rate caps.  However, excess 
federal funding in one contract must not be allowed to subsidize losses on other federally funded contracts 
unless the funding is identical. 
 
Question 6: 
 
May a provider be allowed to retain payments in excess of costs under a contractual agreement that such 
funds would be “put back into the program”? 
 
Answer: 
 
While a provider may retain payments of SAPT Block Grant and SGF funds in excess of costs, this 
situation should not continue from year to year.  Neither should such excess be built into a negotiated rate. 
 A county should utilize the actual cost and revenue data submitted by the provider to adjust negotiated 
rates appropriately.  This ensures that the rates are adequate to cover net costs and are not consistently 
providing excess revenue.   
When excess revenue is significant, a county should consider requesting a provider to submit a plan for 
“putting it back into the program.”    A county should also renegotiate the current year rate to more closely 
approximate actual costs.  As indicated above, programs with mixed funding which includes Medi-Cal and 
programs funded by CSAT grants must be settled to actual costs. 
 
REFERENCES
 
The following reference mentioned in this bulletin may be valuable in understanding the subject matter. 
 
Health and Safety Code § 11818(b)(1) and § 11987.5(a)(1) 
 
HISTORY
 
There are three previous letters containing discussion of similar subject matter, which are referenced in 
this bulletin, as follows: 
 

ADP #96-64
 

Title/Subject: Prohibition of Profit On Federal Grants 
Date Issued: December 27, 1996 
Expiration Date: None 
Date Deleted: Not applicable 

 
ADP #97-26

 
Title/Subject: Clarification of ADP #96-64 
Date Issued: April 25, 1997 
Expiration Date: None 
Date Deleted: Not applicable 
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ADP #97-66

 
Title/Subject: Modification of ADP #96-64 
Date Issued: November 27, 1997 
Expiration Date: None 
Date Deleted: Not applicable 

 
 
 
 
QUESTIONS/MAINTENANCE
 
We hope this clarifies and explains current answers to the above questions.  If you have any questions, 
please contact Gary Bellamy at (916) 322-4834 or Andy Dill at (916) 324-6406. 
 
EXHIBITS
 
Enclosed as Exhibit 1 is a copy of ADP #97-26. 
 
DISTRIBUTION
 
County Alcohol and Drug Program Administrators 
Drug/Medi-Cal Providers 
Wagerman Associates, Inc. 

1029 J Street, Suite 340 
Sacramento, CA 95814 

Director’s Advisory Council 
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bcc: Ms. Lucy Quacinella 

Western Center on Law and Poverty 
2424 K Street, Suite 1 
Sacramento, CA 95816-5002 

 
Mr. Amitai Schwartz 
Attorney at Law 
155 Montgomery Street, Suite 800 
San Francisco, CA 94104-4113 

 
Dennis T. Fenwick, Deputy Director 
Cal-Mortgage Loan Insurance Division 
Office of Statewide Health Planning and Development 
818 K Street, Suite 210 
Sacramento, CA 95814 

 
Martha Henninger, Psychologist 
Yolo Alternative Education Schools 
920 Westacre Road 
West Sacramento, CA 95691 

 
Mr. Pieter Hubbard 
Tower Systems 
17461 Irvine Boulevard, Suite Y 
Tustin, CA 92780 

 
Catherine Castaños, POD, Cube 402, (original + copy of merged labels + copy 
    of 1998LST +22 copies for POD Leadership Team) 
Virginia Sanchez, Librarian, ADP Resource Center, First Floor 
Resource Center, c/o Judith Michaels, 10 copies 
Gary Bellamy, Manager, Audit Services Branch 
Budget Office, c/o Gail Robinson-Velarde, Cube 516, 3 copies 
POD Leadership Team, c/o Catherine Castaños, Cube 402, 22 copies 
CMB Contract Analysts, c/o Kathleen West, Cube 491, 15 copies 
FMB Billing Section + Vivian Roberts, c/o Bob Denton, Cube 455, 8 copies 
PFP + POD Library, c/o Mary Anne Miller, Cube 415, 2 copies 
Program Accountability Branch, c/o Juanita Minyard, Cube 423, 15 copies 
Susan Nisenbaum, c/o Laura Gugat, Cube 373-A 

 


